Betekintő


Ebben  a részben próbálok kis betekintést adni a melók elkészítésének módjaiba.Aki amatőr láthassa hogy csodát csinálni nem olyan egyszerű mint amikor egy sör mellett beszélgetünk róla.Aki pedig profi,próbálja megcsinálni a csodát és tapasztalja meg,hogy nem olyan egyszerű mint amikor egy sör mellett beszélgetünk róla...


Küszöb javítás.

  1. Ezüst Toyota

Az ezüst színt mi fényezők mindíg kellő alázattal kell hogy kezeljük.A legtöbb újrafújás ebből a színből termelődik.

Vízválasztó...

Volt egy kiváló tanítóm fenyező tanuló koromban.Vincze Andrásnak hívták.A rendszerváltás idején jött haza Detroitból,akkor a Sikkens magyarországi Mesterfényező technikusa volt.Kítűnő tanár és remek ember is volt.Szerencsés vagyok hogy tanulhattam tőle.Szóval sok bölcseletet osztott meg velünk tanulókkal melyekből idézgetni fogok mindannyiunk okulására.

Itt van az első:

A jó fényezőt az különbözteti meg a rossztól,hogy a jó fényező ott hibázik,ahol  nem látszik.Ha pedig mégis,akkor helyrehozza mielőtt észreveszik.

Itt a második:

Egy jól sikerült meló melyel elégedett az ügyfél cirka 20-30 újabb munkát hoz.De egy rossz 50-60-at visz el!!!Bizony!Ez de mennyire igaz... 

Itt egy finom kis gyöngyös bézs...

Nem bonyolult szín,de a figyelemnek toppon kell lennie.Minden apró hibát kidob és ordítva kiabál.
A maestrók egyharmada nem tudja hibátlanul megcsinálni és elvérzik a feladaton.

Hogyan születik ujjá a sérülésből az autónk?

Ahhoz hogy szép és főleg tartós javítást eszközölhessünk megbízóink kedvencein,nekünk festőknek szükségünk van kitűnő minőségű kasznis munkára.Ettől függ ugyanis a bevonatrendszerünk vastagsága.Minél véknyabb a javítás(alapozó+kitt+füller+szín+lakk) rétegvastagsága,annál tartósabb lesz a végeredmény.Ennek értéke a 70 micron-tól a több centiméterig terjedhet(1 cm=10 000 micron!).A jó kasznis csakúgy mint a jó fényező,egyre ritkább sajnos kis hazánkban.Mindkét szakember eredményessége függ a másiktól.Ha a festés silány,az egész munka értékelhetetlen.Ha a kasznis meló gyenge,a  végeredmény nem tartós.

Szerencsére Gábor barátom nem ad ki akármit a kezéből,lakatosmunkája mindig kifogástalan. sőt. néha nekem kell kicsit elrontanom..

Magor Karcag Szürke

Összesen kb. huszon... réteg(alapozo,szín,lakk)

Mi is a cél?


Legfontosabb dolog az lenne,hogy ne úgy nézzünk ha nem minden klappol munkánk során,mint szőrös barátaink ...Mert a tanácstalanságot a megrendelő nem igazán díjazza...

Hmm...

Ehhez pedig az kell,hogy tisztában legyünk az alapokkal.Mire minek kell kerülnie és miért.Sajnos a mi szakmánkban a hibák nehezen és legfőképp költségesen korrigálhatóak.