Betekintő

                Miből lesz a cserebogár?!!

Remélem a képek átadják,mennyire lepukkant volt az alapanyag.Hát gyerekek... mondta a gazda hogy hervasztó,de a képzeletem is felűlmulta..azaz alul.Kopant az állam,megígértem hogy megteszek minden tőlem telhetőt(az elég szokott lenni).Nyugodtan mondhatom hogy első ránézésre elrettentő...másodikra már félelmetes.Aztán minél többet nézegeted,annál jobban bánod hogy bevállaltad.De a meló az meló,ha már szép lenne nem kéne megcsinálni.A fizikai korlátokat figyelembe véve,ha felhasználjuk a mai kor adta lehetőségeket és technikákat,lehet eredményt elérni.Mégpedig ilyet....

Tibor a gazda később elárulta Nekem hogy nem hitte hogy lehet ebből ilyet,de mivel árban jót mondtam és 3 hónapra igértem a befejezést mellettem döntött.Amikor jött a végén átnézni és átvenni pezsgőt bontottunk!Szerintem sosem fizetett még ennyire szívesen!:))

Az úttörő ahol tud,segít...

Mint tudjuk a Pannóniák oldalkocsija a "Szivar" Aluminiumból van.Az alu azért nem javítható,mert ha horpadtt nem lehet kalapálni mert megnyúlik majd eltörik.További gond vele,hogy ha kimagaslik a felület,hamarabb elkoptatja a csiszolópapír mint a kittet(kilyukad a lelkem).Az már csak hab a tortán hogy nehezen tapadnak felületén az anyagok.Tehát harcra fel....

Golf IV.bontott ajtó

A bontott elemek jóval kevesebbe kerülnek újelem társaiknál,de nekünk fényezőknek mindíg jóval többet kell dolgoznunk rajtuk.Ezt sajnos a munka költségei is tükrözik.
Ez az elem amellett hogy főfelülete horpadozott még jégvert is volt.Persze szépen javítható de márkaszervízben általában  csak új elemeket vállalnak.

Veterán

Toyota Cressida 1978...Sasvári Tamás.

Szakmám során számos veterán autót,motort festettem.Volt favázas Citroen,Pannóniák,Csepelek,Zündapp,Indian,Wartburg sokan voltak.Akkoriban még nem tudtam digitálisan fotózni.

Ime Tamás Cressidája a SPEEDZONE-on teljes pompájában...

https://www.youtube.com/watch?v=XuuKoDbXIjE

AUDI Q5 tisztán...


Ebben  a részben próbálok kis betekintést adni a melók elkészítésének módjaiba.Aki amatőr lássa hogy csodát csinálni nem olyan egyszerű mint amikor egy sör mellett beszélgetünk róla.Aki pedig profi,próbálja megcsinálni a csodát és tapasztalja meg,hogy nem olyan egyszerű mint amikor egy sör mellett beszélgetünk róla...

A legenda mi szerint a német autót nem rágja meg az idő,megdőlni látszik. 

 Talán hihetetlen,de ez egy AUDI  A 6 ...hát mit mondjak,nem egy álommeló.

Persze azt hozzá kell tennem,hogy mindez egy korábbi rossz javítás eredménye...pedig német szakember javította súlyos német eurokért

Volvo C30 műanyaghegesztés,fényezés.

VW ezüst előtte és utána...

              HondaJazz                    viharvert erősen korrodált felület,megcsípte rendesen a rozsda,ráadásul fekete.

Az alapokig le kell tisztítani és a bevonatot újraépíteni,igy kb +10 évig biztosan nem lesz vele gond.
...és a végeredmény magáért beszél...

A6 fehér gyöngy.

A gyöngyház színekről annyit kell tudni,hogy külömböző irányokból és szögekből másnak látszanak.Ha festéskor más irányból fújom ugyanazon fújásmenetben,már akkor is színeltérést tapasztalunk.Aztán ezenkívül van még a páratartalomhőmérséklethígításfúlyásnyomásviszkozitásszórásképdűznimérettakarás stb stb stb.....még csak annyit.A Porcs-------riában javították.Azt a részt kellett ujrafujnom egy év után.Mondtam a tulajnak vigye vissza garanciális.Mire Ő:Sokat érek vele ha megint lejön fél év múlva.

Hát van benne valami...

Küszöb javítás.

  1. Ezüst Toyota

Az ezüst színt mi fényezők mindíg kellő alázattal kell hogy kezeljük.A legtöbb újrafújás ebből a színből termelődik.

Vízválasztó...

Volt egy kiváló tanítóm fenyező tanuló koromban.Vincze Andrásnak hívták.A rendszerváltás idején jött haza Detroitból,akkor a Sikkens magyarországi Mesterfényező technikusa volt.Kítűnő tanár és remek ember is volt.Szerencsés vagyok hogy tanulhattam tőle.Szóval sok bölcseletet osztott meg velünk tanulókkal melyekből idézgetni fogok mindannyiunk okulására.

Itt van az első:

A jó fényezőt az különbözteti meg a rossztól,hogy a jó fényező ott hibázik,ahol  nem látszik.Ha pedig mégis,akkor helyrehozza mielőtt észreveszik.

Itt a második:

Egy jól sikerült meló melyel elégedett az ügyfél cirka 20-30 újabb munkát hoz.De egy rossz 50-60-at visz el!!!Bizony!Ez de mennyire igaz... 

Itt egy finom kis gyöngyös bézs...

Nem bonyolult,de a figyelemnek toppon kell lennie.Minden apró hibát kidob és ordítva kiabál.Csak és kizárólag helyén fújva van arra esély,hogy jó legyen a szín.De még akor sem jön össze mindíg.
A maestrók egyharmada nem tudja hibátlanul megcsinálni és elvérzik a feladaton.

Hogyan születik ujjá a sérülésből az autónk?

Ahhoz hogy szép és főleg tartós javítást eszközölhessünk megbízóink kedvencein,nekünk festőknek szükségünk van kitűnő minőségű kasznis munkára.Ettől függ ugyanis a bevonatrendszerünk vastagsága.Minél véknyabb a javítás(alapozó+kitt+füller+szín+lakk) rétegvastagsága,annál tartósabb lesz a végeredmény.Ennek értéke a 70 micron-tól a több centiméterig terjedhet(1 cm=10 000 micron!).A jó kasznis csakúgy mint a jó fényező,egyre ritkább sajnos kis hazánkban.Mindkét szakember eredményessége függ a másiktól.Ha a festés silány,az egész munka értékelhetetlen.Ha a kasznis meló gyenge,a  végeredmény nem tartós.

Szerencsére Gábor barátom nem ad ki akármit a kezéből,lakatosmunkája mindig kifogástalan. sőt. néha nekem kell kicsit elrontanom..

Magor Karcag Szürke

Összesen kb. huszon... réteg(alapozo,szín,lakk)

Mi is a cél?


Legfontosabb dolog az lenne,hogy ne úgy nézzünk ha nem minden klappol munkánk során,mint szőrös barátaink ...Mert a tanácstalanságot a megrendelő nem igazán díjazza...

Hmm...

Ehhez pedig az kell,hogy tisztában legyünk az alapokkal.Mire minek kell kerülnie és miért.Sajnos a mi szakmánkban a hibák nehezen és legfőképp költségesen korrigálhatóak.